Regjeringen og SV er gjennom budsjettforhandlinger enige om å utforme en serie med auksjoner for å kutte store utslipp og oppnå negative CO2-utslipp innen industri og avfallshåndtering, som skal legges frem i statsbudsjettet for 2026. Det er viktig at det regjeringen forplikter seg til en ordning i statsbudsjettet for 2026, slik at den første auksjonsrunden holdes i 2026.
Seriebaserte auksjoner brukes som et finansielt virkemiddel for tildeling av statsstøtte til karbonfangst og -lagring (CCS), hydrogen og CO2-fjerning. Prosjekter som tilfredsstiller auksjonens kriterier, kan legge inn et bud på hvilket støttebeløp de behøver for å kutte utslipp og/eller fjerne CO2 fra atmosfæren. Lavest kostnad per tonn CO₂ vinner typisk finansieringen, men flere kriterier, som volum eller prosjektmodenhet, kan vektlegges. Prosjektene som vinner auksjonen, mottar støtte per tonn CO₂ fanget og permanent lagret årlig. Typisk over en tidsperiode på 10-15 år.
ZERO foreslår at støtten utbetales gjennom en karbondifferansekontrakt. Det er en kontrakt der staten betaler ut merkostnaden for klimatiltak utover en referansepris, i dette tilfellet EUs kvotepris, slik at investeringen lønner seg for selskapene.
Ordningen vil koste 5 milliarder kroner i 2030. Kostnadene øker ved hver auksjonsrunde, til 9,4 milliarder i 2035. Den akkumulerte kostnaden frem til 2035 er estimert til 42 milliarder. Dette er på nivå med den svenske og danske auksjonsordningen for CCS og CO2-fjerning.
Medium energibehov innebærer at virkemiddelet er blant de 50 prosentene av energikrevende virkemidler som har middels energibehov.