Regjeringen har varslet innføring av et forbud mot bruk av fossile brensler til indirekte fyring, som skal gjelde for utslipp under innsatsfordelingen (ikke-kvotepliktig sektor) fra 2030. Estimert utslippsreduksjon er på 0,4 millioner tonn CO₂ i 2030 (Miljødirektoratet, 2023). ZERO mener forbudet bør utvides til å gjelde kvotepliktig industri fra 2035. Dette vil totalt kunne kutte utslipp på 0,8 millioner tonn CO2.
Fossil fyring står for 20 prosent av utslippene i industrien. Et forbud mot fossil fyring vil være et effektivt virkemiddel for å redusere disse utslippene. Forbud mot indirekte fossil fyring i hele industrien kan bidra til å kutte totalt 0,8 millioner tonn CO₂ (Miljødirektoratet 2023). Fossil fyring kan erstattes med elektrisitet, biogass, energieffektivisering, hydrogen eller fjernvarme. Tilgang til kraft og nett er en utfordring for en rekke aktører. Det bør derfor være et mål å øke bruken av biogass som erstatning for fossil gass, og bør kombineres med forsterkede virkemidler for økt biogassproduksjon. Zerorapporten (2025) antar at 75 prosent av dagens gassforbruk til fyring erstattes med biogass.
Forbudet vil ikke kreve finansiering fra staten, men vil kreve endringer fra de private aktørene som forbudet omfatter. Virkemiddelet vil kreve investering i andre energibærere, ny teknologi eller andre tiltak som kan kvalifisere til støtte fra Enova.
Høyt energibehov innebærer at virkemiddelet er blant den fjerdedelen av energikrevende virkemidler som har høyest energibehov.